miercuri, 28 mai 2014
marți, 27 mai 2014
The Beatles
Florentina Marin VII B
Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie). Ei s-au adresat generaţiile de tineri crescute în atmosfera de după Al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA etc. Fără dubiu, The Beatles este unul din cele mai faimoase şi mai de succes grupuri din istoria muzicii rock, având peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.
Au devenit faimoşi pentru melodiile lor, nu foarte apreciate de unii critici, considerate aparţinând muzicii pop, dar în lucrările lor de mai târziu au obţinut laude atât din partea criticilor cât şi din partea ascultătorilor. În cele din urmă, ei şi-au dovedit nu doar talentul de muzicieni ci s-au îndreptat cu succes chiar spre cinematografie şi, în cazul lui John Lennon, în activism politic.
În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul I pe lista celor 100 a celor mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Conform aceleiaşi reviste, muzica inovativă a trupei The Beatles şi impactul cultural al acesteia au ajutat la definirea culturală a anilor 1960.
În decursul anului 1963, cântecele formaţiei se vor situa cu precădere pe locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor formaţiei The Beatles care s-au vândut în acest an, de două milioane şi jumătate, a constituit un record în istoria muzicală a Marii Britanii.
În aprilie 1963 apare al treilea single al trumei, intitulat „From Me to You”.
În perioada mai-iunie, The Beatles participă la un nou turneu, alături de Roy Orbison, iar în august apare single-ul „She Loves You”, cu un tirajul precomandat de 500.000 de exemplare.
Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariţie televizată la London Palladium (emisiunea „Sâmbătă seara la Palladium”).
Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes.
În noiembrie 1963, Beatles cântă la Royal Command Performance în acelaşi program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier.
La sfârşitul anului 1963, apare albumul With The Beatles (cu o precomandă de 1.000.000 de cereri). Un critic de la ziarul Sunday Times scria: „Sunt cei mai mari compozitori după Beethoven".
În ianuarie 1964, susţin concertul „Olympia”, alături de Trini Lopez şi Sylvie Vartan. Single-ul „I Want to Hold Your Hand” va ocupa locul I în top-urile americane. Beatlemania a explodat apoi în SUA.
Această trupă, ce cânta muzică pop pe atunci, a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulaţii isterice din partea fanilor şi condamnări din partea comentatorilor culturali, printre care şi Frank Sinatra.
O parte a criticilor adresate trupei îşi avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat şi asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoşteau tradiţia muzicii blues, R&B şi gospel) iar o parte era cauzată de reacţia neîncrezătoare cu privire la lungimea părului membrilor The Beatles.
În 1964, ei au ocupat primele 5 poziţii ale „Hot 100” din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetată niciodată până acum.
Au urmat turnee în Europa şi Australia iar mai târziu are loc premiera filmului A” Hard Day's Night”, single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente.
Au susţinut primul mare turneu peste ocean (întâlnire cu Bob Dylan) continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds şi apariţia melodiei „I Feel Fine/ She's a Woman” (locul I în topuri).
În 1966 a urmat ultimul concert în Anglia organizat de publicaţia New Musical Express, în iulie turneul în R.F. Germania (primiţi triumfal la Hamburg), apoi turneul în Filipine (record al numărului de spectatori: 100.000) şi un concert în Japonia.
luni, 26 mai 2014
How were jeans invented?
Florentina Marin VII B
The story of jeans started at the time of the American Gold Rush. In 1849 thousands of people went to California to dig for gold and hopefully make their fortune. Among them was a young man called Levi Strauss who went to California from Germany at the age of 18. He didn’t find any gold but the made a lot of money.
Levi S. realised that the gold miners needed very strong clothes which were easy to wash and which were comfortable to wear. So in the early 1850’s , he bought some thick cotton denim from a mill in New Hampshire, USA. The name denim used to describe the cotton, came from serge de Nimes, after the town of Nimes in the south of France, Levi S. decided to make trousers from this strong material.
“If I make the trousers from denim he thought, I’m sure people will buy them. They’d rather have trousers which will last a long time then the ones they-re wearing at present.” And he was right!
Levi Strauss’s trousers were later called jeans, possibly because sailors from Genoas in Italy wore them. The popularity of jeans increased and they were soon sold right across the USA. In 1873, stitching shaped like the wing of the Rocky Mountain Eagle, was added.
In the 1950’s, the fashion for jeans arrived in Europe. A magazine advertisement showen that in the USA, jeans were worn every day and not just at work. People in Europe began to wear jeans in their free time.
In the 1980s a jeans advertisement appeared on British TV. In it, a young man walked into a launderette, took off his jeans and put them in a washing machine.
Everyone in the launderette was shocked. As a result of the advertisement make of jeans increased by 800 per cent.
marți, 20 mai 2014
luni, 19 mai 2014
duminică, 18 mai 2014
sâmbătă, 17 mai 2014
miercuri, 14 mai 2014
Dragostea pentru patrie
Luciana Dumitrescu VIII A
Dragostea de patrie este cel mai nobil şi cel mai înălţător sentiment pe care îl poate simţi o fiinţă omenească.
Dragostea de patrie este dragostea de pragul casei în care ne-am născut, de vatra focului şi de cuptorul la care ne-am încălzit în iernile aspre când zăpada scânteietoare era spulberată de vânturi sau scârţâia sub pasul zburdalnicei copilării. Este dragostea de pace, de liniştea şi de prosperitatea patriei noastre. Este spiritul revoluţionar care ne face să realizăm lucrurile mai bine, să le dorim mai frumoase, să ne bucurăm de ele şi de o viaţă liberă.
Dragostea de patrie este viaţa, fericirea pe care o simţim trăind în fiinţa neamului nostru, este sănătatea noastră, orizonturile acestui pământ, este cerul curat cu miros de fân şi parfum îmbietor al florilor, este seninul nopţilor cu stele, sunt sclipirile stropilor de rouă de pe iarba înverzită în dimineţile de primăvară pe care razele soarelui vin să le răpească sus, în văzduh.
Orice român care îşi iubeşte patria se gândeşte cu bucurie la oamenii valoroşi ai acestor meleaguri pe care le iubim: Burebista, Decebal, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanul, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi, George Enescu şi mulţi alţii. Fără ei, cuvântul “patrie” ar fi gol, fără sacrificiul lor pe altarul istoriei, al culturii şi al ştiinţelor, ţara noastră ar fi doar o etichetă de un anumit contur pe harta lumii.
Dragostea de patrie înseamnă să ne sacrificăm, să dăm totul pentru ţară, înfăptuindu-i idealurile, trăind în adevăr şi dreptate.
marți, 13 mai 2014
Călătorie prin lunile anului
Luna Ianuarie
Ianuarie sau Ienaiu este prima lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii ianuarie (latină: Ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie şi alta spre anul care vine.
Luna ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numeşte Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri şi practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obţină prosperitate, sănătate, linişte şi pace.
Luna Februarie
Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este cea mai scurtă luna gregoriana care are numai 28 sau 29 de zile. Lună are 29 de zile în anii bisecţi, în ceilalţi ani luna februarie are 28 de zile.
Numele lunii februarie (latină: Februaris, onis = purificare, curăţire) este legat de ritualul curăţirii ce se făcea anual la 15 februarie. Această lună era închinata zeului împărăţiei subpământene Februs. Grecii numeau luna februarie Anthesterion. În România, luna februarie, popular, se numeşte Făurar.
Lună Martie
Martie, una dintre cele şapte luni ale anului cu o durată de 31 de zile, era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Şi asta pentru că numele său este inspirat de zeul războiului în mitologia romană, Marte. Există şi un obicei legat de urzică, socotită “prima buruiană din martie”: cei care mănâncă urzici în această lună vor fi sănătoşi tot anul. O superstiţie populară le cere oamenilor să nu pronunţe cuvântul “şarpe” toată lună martie, pentru că, altfel, “toată vara îţi iese în cale”. La sate, apa de ploaie din luna martie, păstrată în butoaie, era folosită de tinerele fete pentru spălat. Se spune că această apă, folosită la spălatul corpului, întinde pielea, făcând-o mai frumoasă.
Bătrânii realizau şi un soi de prognoza meteo folosindu-se de vremea din luna martie. Se spunea că, dacă în martie ploua foarte puţin, atunci aprilie va fi o lună extrem de ploioasă. Tunetele din martie prevesteau, credeau bătrânii, un an extrem de mănos.
Luna Aprilie
Aprilie sau Prier este a patra lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele 4 luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Luna aprilie se numeşte în tradiţia populară Prier, deoarece se consideră că această perioadă din an era foarte prielnică. Totuşi, în unele zile vremea putea provoca pagube iar când temperaturile erau scăzute şi cu vânt uscat, luna aprilie era denumită în popor “Traistă-n Băţ”.
Luna Mai
Mai sau Florar este a cincia lună a anului şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Grecii numeau luna mai Thargelion. În România, luna mai, popular, se numeşte Florar. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi iar turmele de oi, cirezile de vite şi prisăcile dau randament maxim.
Luna Mai este considerat luna florilor, a plantelor. Mai este cunoscută de Prătar (din latinescul pratum = pajişte).
Luna Iunie
Iunie sau Cireşar este a şasea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii iunie (latină: Iunius) vine de la zeiţa Iuno, soţia lui Jupiter şi protectoarea femeilor măritate. Grecii numeau luna iunie Skirophorion. În România, luna iunie, popular, se numeşte Cireşar. Pe data de 22 iunie este solstiţiul de vară, marcând ziua cea mai lungă a anului.
Luna Iulie
Iulie sau Cuptor este a şaptea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii iulie vine de la Iulius Cezar care s-a născut în această lună. Înainte, luna iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincia lună în calendarul roman, calendar care începea cu lună martie. Iulie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi Aprilie în fiecare an şi ca Ianuarie în anii bisecţi
Luna August
August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii august vine de la numele primului împărat roman, Cezar August. Lună are 31 de zile, pentru că Cezar August a dorit ca luna august să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Înainte, luna august se numea în latină Sextilis pentru că era a şasea lună în calendarul roman.
În România, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secerar.
Luna Septembrie
Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, şapte, pentru că luna septembrie era a şaptea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numeşte Răpciune. Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an.
Luna Octombrie
Octombrie este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii octombrie (latină: October) vine de la cuvântul latinesc octo, opt, pentru că luna octombrie era a opta lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna octombrie Pyanopsion. În România, luna octombrie, popular, se numeşte Brumărel. În această lună cad frunzele din copaci, ţăranii se ocupă mai mult de treburile gospodăriei, tot acum se fac însămânţările de toamnă.
Luna Noiembrie
Noiembrie este unsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii noiembrie (latină: November) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. În limba română, luna noiembrie se numeşte popular şi Brumar. Este timpul brumei, sunt însămânţate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat.
Decembrie este a douăsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii decembrie (latină: December) vine de la cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna decembrie Poseidon. În România, luna decembrie, popular, se numeşte Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.
luni, 12 mai 2014
Ploaia
Ploaia. Un fenomen natural des întâlnit.
Ce putem spune despre ploaie? Ne dorim să înceapă într-un anume moment? Sau să înceteze într-un anume moment? Nu putem decide un astfel de lucru care nu depinde de noi.
Dar picăturile însufleţite, asemenea unor fiinţe ce aleargă cu paşi plăpânzi în lacrimile Domnului, asemenea unor zâne ce poartă perle strălucitoare înfiripate în mii de lanţuri pe care le azvârle apa tulbure de râu, ne farmecă prin minunăţia lor. Ne încearcă imaginaţia şi ne fac să gândim astfel: "Este acest strop o fiinţă care se joacă în ploaie?"
Da, ne putem imagina acest lucru. Putem să creăm o întreagă poveste în care picătura de ploaie este însăşi fiinţa ploii mlădioase care ne învăluie cu liniştea ei caldă, aducându-ne un moment de bucurie fantastic.
Imaginaţia este ca un joc al minţii noastre în care ne putem folosi atât raţiunea cât şi inima şi care ne dă curajul de a spune adevărul despre noi, oamenii: că suntem doar nişte copii care uită de lumea reală atunci când devin una cu ploaia caldă de vară ce îi acoperă.
Norul întunecat al furtunii este purtat pretutindeni de ploaia strălucitoare, ca un paharnic de demult ce toarnă râurilor în cupe de piatră plânsul său şi dăruieşte oamenilor zborul liber al gândurilor, devenind mici eroi ai imaginaţiei lor.
duminică, 11 mai 2014
Lumea copilăriei
Luciana Dumitrescu VIII A
Copilăria este un tărâm magic. Nu ştim când şi unde începe această lume şi nu ştim când şi unde se termină ea. Ne trezim doar că nu mai suntem copii, că am ieşit din copilărie, uneori fără să o fi trăit pe deplin.
Copilăria este o lume fermecată, duioasă, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Orice! Este vârsta la care suntem cel mai aproape de toate tainele existenţei, ale lumii.
Copilăria este singurul moment al vieţii în care trăim totul cu maximă intensitate, în care plângem şi râdem în aceeaşi zi, în care ne supărăm şi iertăm după câteva momente, în care suntem singuri şi, în acelaşi timp, cu toată lumea.
Copilăria mea este frumoasă, sinceră şi luminoasă. Am prieteni pe care îi cunosc încă de la grădiniţă iar la şcoală mi-am făcut noi prieteni, şi ne înţelegem foarte bine cu toţii. Ne ajutăm când avem nevoie dar ne şi răsplătim reciproc, dovedind că ne putem baza unii pe alţii. La sfârşitul clasei a patra vine şi prima noastră despărţire, cea de doamna învăţătoare, o fiinţă deosebită care ne-a învăţat multe lucruri folositoare. Dar apar şi noi întâlniri, la începutul clasei a cincia, cu o persoană minunată numită “doamna dirigintă” şi mulţi alţi profesori bucuroşi că ne vor învăţa din experienţa lor şi care ne vor sta alături alţi patru ani ai vieţii noastre.
Toate acestea fac parte din viaţa fiecărui om, pe care o trăieşte aşa cum simte şi aşa cum doreşte.
Apoi, pe măsură ce trec anii, pe măsură ce ne maturizăm, nebunia copilăriei dispare.
Când începe şi când se termină copilăria? Nu ştim. Ştim doar că, la un moment dat, ne e ruşine să ne mai comportăm ca nişte copii. Avem pretenţia şi dorim să fim trataţi ca adulţi, ca persoane pe deplin responsabile, mature. Pierdem jocul, pierdem libertatea şi pierdem nemărginirea.
Copilăria trebuie trăită din plin pentru că mai târziu vom regreta pierderea acestor clipe frumoase, ea fiind inima tuturor vârstelor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)