miercuri, 20 ianuarie 2010

Grădinile suspendate

Prof. Gabriela Cula

Se ştie de existenţa acestor grădini suspendate din scrierile unor persoane care au trăit în acele timpuri şi care au vorbit despre frumuseţea lor.
Aceste grădini au fost create în jurul anului 600 î.Hr. din ordinul regelui Nabucodonosor al II-lea, ele fiind apoi numite grădinile suspendate ale Semiramidei. Dacă este să dăm crezare unei legende, atunci ele au fost comandate de rege pentru tânăra lui soţie, Amytis, chinuită de dor după plaiurile natale din Persia.
Probabil că ele au fost concepute în apropierea fluviului Eufrat lângă zidurile Babilonului şi erau formate din terase, diferenţa de înălţime dintre nivelul pământului şi ultima terasă putând fi de 40 de metri. Pe aceste terase au fost plantaţi arbori: smochini, migdali, nuci, rodii; flori: trandafiri, nuferi, aduşi cu carele cu boi sau şlepurile din toate colţurile imperiului. Apa necesară era asigurată din Eufrat: pe terasa cea mai de sus apa ajungea cu ajutorul unor mori manuale sau era cărată cu găleţile de către sclavi. De sus, apa curgea în şiroaie, formând mici cascade, sau râulţe, menţinând umed solul grădinilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu