sâmbătă, 8 septembrie 2012

Avioanele

Emanuel Marian Ciocan VIII B

Avioanele sunt aeronave cu o suprafaţă portantă sau de zbor fixă. Viteza lor de deplasare este asigurată de motoarele propulsoare care în urma producerii exploziei amestecului dintre aer şi combustibil în camera de ardere produc un jet puternic de aer care împinge avionul înainte.
Asupra unui avion aflat în zbor acţionează patru forţe, aceleaşi ce acţionează asupra oricărui obiectului aflat în zbor sau care încearcă să se ridice de la sol. Dintre aceste forţe, cea care creează probleme la ridicarea în zbor a unui avion este forţa de greutate. Datorită forţei gravitaţionale, forţa de greutate este îndreptată întotdeauna în jos, spre centrul pământului. Greutatea este direct proporţională cu masa avionului şi, de aceea, depinde de încărcarea avionului.
Modalitatea tehnică prin care este învinsă forţa de greutate este tracţiunea asigurată de motoarele propulsoare. Valoarea tracţiunii depinde de mai mulţi factori care sunt asociaţi cu sistemul de propulsie: tipul motorului, numărul de motoare, comanda motorului, viteza şi înălţimea de zbor. Pentru ca avionul să se ridice de la sol şi să zboare este necesar ca forţa de propulsie să depăşească forţa de greutate, altfel spus, ca forţa de ascensiune să fie suficient de mare pentru ca avionul să poată zbura. Zborul în sine are şase etape principale: decolarea, ascensiunea, zborul orizontal, întoarcerea, coborârea şi aterizarea.
Pe lângă caracteristicile mai sus enumerate mai există şi altele care influenţează direct performanţele de zbor ale unui avion: forma exterioară a avionului, dimensiunile sale, structura de rezistenţă, materialele din care este realizat, instalaţiile şi mecanica avionului, echipamentele şi aparatele de comandă. Bineînţeles, pilotul este cel care va trebui să ghideze în mod corespunzător aeronava, pregătirea sa fiind esenţială în desfăşurarea în bune condiţii a zborului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu