sâmbătă, 9 februarie 2013

Ursuleţul Koala

Andrei Vânătoru VII B

Numit şi „ursul australian”, Phascolarctes Cinereus este o specie arboricolă de mamifer care prezintă adaptări speciale la acest mod de viaţă. Deşi tot timpul este numit „urs”, koala nu aparţine speciei urşilor ci familiei marsupialelor, semănând foarte mult cu un alt mamifer australian, wombatul.
Numele său provine din limba aborigenilor australieni, unde „koala” înseamnă „fără băutură”. Observaţia străveche a aborigenilor s-a dovedit foarte adevărată căci astăzi se cunoaşte faptul că datorită hranei sale bogate în apă koala nu este nevoit să coboare din copaci pentru a se hidrata.
Australian Encyclopaedia prezintă o imagine fascinantă a acestei captivante şi simpatice creaturi: "Koala are corpul robust, blană deasă şi mătăsoasă de culoare gri-cafenie pe spate şi albă-gălbuie pe piept, urechi rotunde şi mari acoperite cu blană şi un bot mare, dur ca pielea, asemănător unei trompe. Este un bun căţărător, dar pe sol se mişcă stângaci".
Koala este un animal de talie mică, 60-90 cm înălţime şi o greutate de aproximativ 15 kg, care se hrăneşte cu frunzele foarte suculente ale unei specii de eucalipt, Eucalyptus Globulosus. Aceste frunze sunt otrăvitoare pentru alte animale dar koala au un organ special pentru digerarea lor care se numeşte cecum şi conţine bacterii care ajută la digerarea frunzelor de eucalipt.
Koala este un animal nocturn, doarme în timpul zilei şi stă treaz pe timpul nopţii. Somnul său  poate dura şi 18 ore.
Urşii koala trăiesc în grupuri şi sunt foarte apropiaţi de semenii lor. Este interesant de observat că ţin foarte mult la teritoriul lor. Fiecare urs koala are un copac preferat pe care şi-l marchează pentru a-l feri de ceilalţi.
Ursuleţii koala îşi petrec o mare parte din timp comunicând. Ei rag şi, uneori, sunetele lor seamănă cu un sforăit. Mamele şi puii comunică prin producerea unor zgomote care uneori seamănă cu un ţipăt sau plâns de copil, sunet care este un semnal de avertizare sau de primejdie.
În privinţa reproducerii, se ştie că după perioada de împerechere care are loc în lunile septembrie-martie, gestaţia durează 35 de zile. Femela de koala naşte un pui cam de mărimea unui bob de mazăre pe care îl aşează în marsupiu. Aici puiul se hrăneşte bând laptele care se scurge continuu pe partea interioară a marsupiului. Puiul va părăsi marsupiul abia după vârsta de şase-şapte luni. Primii „paşi” îi face tot pe corpul mamei.
Împerecherea urşilor koala are loc de la vârsta de trei-patru ani şi se produce o singură dată pe an. Pe durata vieţii o ursoaică aduce pe lume doar cinci-şase pui koala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu