Perioada de iniţiere în tehnica judo-ului poate începe cu rezultate bune încă de la vârsta de 6-7 ani. Practica a demonstrat că învăţând judo de la aceasta vârstă aveţi posibilitatea de a acumula un bogat bagaj de deprinderi utile, de a cunoaşte şi a va însuşi o gama variată de procedee tehnice. Tehnica judo-ului la această vârstă se predă prin folosirea formelor variate şi atractive de „judo-joc”. Elementul de joc va fi introdus în învăţarea procedeelor tehnice, punându-se un accent deosebit pe ţinuta corectă în timpul poziţiilor statice. La 7-10 ani se trece la învăţarea căderilor, cu toate elementele de progres necesare, urmând în gradare metodică învăţarea principiilor tehnice ale luptei la sol (Ne Waza).
În judo, până la centura neagră, sunt şase categorii de clasificare sportivă, reprezentând gradul de pregătire (Kyu): centura albă, galbenă, portocalie, verde, albastră, maron. Fiecare purtător al unuia din aceste cordoane va trebui să cunoască executarea la perfecţie a procedeelor tehnice prevăzute în codul de clasificare.
1. Centura albă (Kyu 6) cuprinde următoarele procedee tehnice, poziţii şi deplasări: mai întâi va trebui să învăţaţi salutul (Ritsurei), care în judo este considerat o formă de respect manifestat faţă de profesor, partener şi, în cazul competiţiilor, faţă de juriu şi public. El se execută la începutul şi la sfârşitul tuturor formelor de practicare a judo-ului.
Salutul se poate efectua sub două forme şi anume: salutul din picioare (Ritsurei), care se execută atât la lecţii cât şi la competiţii; salutul din poziţia stând pe genunchi (Zarei), care este o formă mai ceremonială, folosită în (Kata) demonstraţiile de judo.
A doua grupă mare de execuţii pe care le veţi învăţa pentru centura albă va cuprinde prizele, poziţiile fundamentale şi deplasarea pe saltea. Prizele, sau Kumi Kata, joacă un rol important în judo, condiţionând tehnica dezechilibrării şi proiectării adversarului.
Poziţiile fundamentale în judo sunt:
a) de atac (Shizen-Notai): poziţie fundamentala spre dreapta -Migi Sizentai şi poziţie fundamentală spre stânga -Hidari Sizentai;
b) de apărare (Sigothai): poziţie de apărare spre dreapta (Migi-Jigothai) şi poziţie de apărare spre stânga (Hidari-Jigothai).
Deplasările pe saltea (Shintai) sunt: Ayumi-Asai, deplasare normală, Tsugi-Asai, deplasare cu pas adăugat şi Thai-Sabaki, deplasare prin evitarea contactului cu adversarul.
Alt mare capitol al judo-ului îl cuprinde tehnica căderilor (Ukemii), care pot fi: înapoi (Ushiro Ukemi), înainte (Mae Ukemi) şi lateral (Yoko Ukemi).
Ultimul punct din centura albă cuprinde învăţarea tehnicii dezechilibrărilor (Kuzushi). Aceste dezechilibrări constau în acţiuni de tragere sau împingere a adversarului cu ajutorul braţelor, şi anume: spre înainte (Mae-Kuzushi), spre înapoi (Ushiro-Kuzushi) şi lateral (Yoko-Kuzushi).
După ce fiecare dintre voi veţi executa cu mult succes toate aceste tehnici în faţa unei comisii de examinare, într-un mod ceremonios, veţi fi considerat sportiv judoka.
2. În continuare veţi învăţa procedeele tehnice cuprinse în următorul Kyu 5, sau centura galbenă, care constau din: Hiza-Guruma (roata la genunchi), Sasaie-Tsuri-Komi-Ashi (proiectare prin tracţiune), Koshi-Guruma (roata peste sold), Uki-Goshi (mica aruncare peste sold), Deashi-Barai (maturarea piciorului avansat), Tate-Shiho-Gatame (imobilizarea în patru puncte), Kata-Gatame (fixarea umărului), Okurieruime (ştrangularea în cruce inversă).
3. Pentru centura portocalie se vor prezenta copiii care au trecut cu succes cele două examinări (Kyu 6 şi 5) şi care împlinesc vârsta de 11-12 ani. Această perioadă se caracterizează prin trecerea treptată de la judo sub forma de joc la judo competitiv, adică la sporirea însuşirii elementelor tehnice ale luptei. Acum vor fi folosite formele specifice de luptă, Randori şi Shai, caracteristice acestei etape de stimulare a meritului competitiv.
Centura portocalie, sau Kyu 4, cuprinde următoarele procedee tehnice: Kouchi-Gari (mica secerare din interior), Ouchi-Gari (secerare din interior); Osoto-Gari (marea seceră exterioară); Seoinagi (aruncarea peste umăr), Yokoshio-Gatame (imobilizarea laterală cu pieptul), Kami-Shaigatame (imobilizarea în prelungire), Udehisigi-Juji-Gatame (luxarea braţului în cruce), Juji-Jime (ştrangularea în cruce).
4. Centura verde (Kyu 3) este valabilă pentru vârsta de 13-14 ani şi are următoarele procedee: Tai-O-Toshi (aruncare laterală, răsturnarea corpului), O-Goshi (mare aruncare peste şold), Harai-Goshi (secerarea şoldului), Tsuri-Komi-Goshi (aruncarea cu şold prin ridicare), Hadaka-Jime (ştrangularea cu mâinile libere), Gyaku-Kesa-Gatame (imobilizarea inversă), Kuzure-Kami-Shiho-Satame (imobilizarea pe deasupra în patru puncte), Kuzure-Tate-Shiho-Gatame (imobilizarea în prelungire prin blocarea braţelor).
5. Kyurile 2 şi 1 (centura albastră şi centura maro) vor fi susţinute în faţa comisiei de trecere a normelor de tehnicitate la vârsta junioratului (15-19 ani).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu