luni, 19 octombrie 2009

Ştiaţi că?

Corina Dițescu, clasa a IV-a A
Cea mai mare floare o are Raflexia Arnoldi, care crește în pădurile tropicale din sud-estul Asiei în Insulele Filipine?

Cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului? Frunzele acestui palmier ajung până la 22 m lungime și circa 12 m lățime. 10 oameni se pot adăposti sub o asemenea frunză.

Andrada Ecaterina Cismaru, clasa a VIII-a B

Asia este cel mai mare dintre continentele Terrei? Aici se găsesc cei mai numeroşi vulcani iar aceştia formează “Cercul de foc al Pacificului“. Tot aici se găsesc cele mai numeroase insule. În Asia se află cea mai mare construcţie din lume, Marele Zid Chinezesc, care se poate vedea de pe Lună chiar şi cu ochiul liber. De asemenea, întâlnim aici cel mai înalt vârf muntos de pe Terra: Vîrful Everest din Munţii Himalaia, cu o înălţime de 8.849 de metri şi cel mai înalt podiş, Podişul Tibet, de aproape 5.000 de metrii.

Cel mai mare lac din Europa este lacul Balaton din Ungaria? Acesta are o lungime de 77 km şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 600 km2.

Fluviul Dunărea acoperă o distanţă de 2.850 km?

Animalele sălbatice din ţinuturile reci au blănuri groase sau pene de culoare albă care le ţin de cald? Unele dintre ele îşi petrec iarna dormind pentru a economisi energie. Acest fenomen se numeşte hibernare.

Unul din cele mai rare animale din Europa este foca călugăr, caretrăieşte în Marea Mediterană?

Primii europeni erau vânători şi culegători? Pe pereţii peşterilor acestia au creat minunate picturi ale unor scene de vânătoare. Cu timpul, vânătorii au învăţat să practice agricultura şi au început să crească animale, să cultive pământul şi să trăiască în sate. Primele unelte şi arme le-au făcut din piatră prin ascuţirea unor bucăţi de silex.

Dacă sunteţi în deşert într-o zi toridă puteţi avea impresia că vedeţi apă în depărtare? Apa care se vede este, în realitate, imaginea cerului obţinută atunci când lumina este reflectată total de către un strat de aer cald din apropierea solului.

Prima încercare ştiinţifică de determinare a vitezei luminii în aer aparţine lui Galileo Galilei? Luminii Soarelui îi trebuie 8 minute pentru a ajunge pe Pământ. Lumina se propagă în vid cu aproximativ 300.000 km/s , de 2.000.000 ori mai repede decât un glonţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu