marți, 13 mai 2014

Călătorie prin lunile anului

Florentina Marin VII B

Luna Ianuarie
Ianuarie sau Ienaiu este prima lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii ianuarie (latină: Ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie şi alta spre anul care vine.
Luna ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numeşte Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri şi practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obţină prosperitate, sănătate, linişte şi pace.

Luna Februarie
Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este cea mai scurtă luna gregoriana care are numai 28 sau 29 de zile. Lună are 29 de zile în anii bisecţi, în ceilalţi ani luna februarie are 28 de zile.
Numele lunii februarie (latină: Februaris, onis = purificare, curăţire) este legat de ritualul curăţirii ce se făcea anual la 15 februarie. Această lună era închinata zeului împărăţiei subpământene Februs. Grecii numeau luna februarie Anthesterion. În România, luna februarie, popular, se numeşte Făurar.

Lună Martie
Martie, una dintre cele şapte luni ale anului cu o durată de 31 de zile, era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Şi asta pentru că numele său este inspirat de zeul războiului în mitologia romană, Marte. Există şi un obicei legat de urzică, socotită “prima buruiană din martie”: cei care mănâncă urzici în această lună vor fi sănătoşi tot anul. O superstiţie populară le cere oamenilor să nu pronunţe cuvântul “şarpe” toată lună martie, pentru că, altfel, “toată vara îţi iese în cale”. La sate, apa de ploaie din luna martie, păstrată în butoaie, era folosită de tinerele fete pentru spălat. Se spune că această apă, folosită la spălatul corpului, întinde pielea, făcând-o mai frumoasă.
Bătrânii realizau şi un soi de prognoza meteo folosindu-se de vremea din luna martie. Se spunea că, dacă în martie ploua foarte puţin, atunci aprilie va fi o lună extrem de ploioasă. Tunetele din martie prevesteau, credeau bătrânii, un an extrem de mănos.

Luna Aprilie
Aprilie sau Prier este a patra lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele 4 luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Luna aprilie se numeşte în tradiţia populară Prier, deoarece se consideră că această perioadă din an era foarte prielnică. Totuşi, în unele zile vremea putea provoca pagube iar când temperaturile erau scăzute şi cu vânt uscat, luna aprilie era denumită în popor “Traistă-n Băţ”.

Luna Mai
Mai sau Florar este a cincia lună a anului şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Grecii numeau luna mai Thargelion. În România, luna mai, popular, se numeşte Florar. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi iar turmele de oi, cirezile de vite şi prisăcile dau randament maxim.
Luna Mai este considerat luna florilor, a plantelor. Mai este cunoscută de Prătar (din latinescul pratum = pajişte).

Luna Iunie
Iunie sau Cireşar este a şasea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii iunie (latină: Iunius) vine de la zeiţa Iuno, soţia lui Jupiter şi protectoarea femeilor măritate. Grecii numeau luna iunie Skirophorion. În România, luna iunie, popular, se numeşte Cireşar. Pe data de 22 iunie este solstiţiul de vară, marcând ziua cea mai lungă a anului.

Luna Iulie
Iulie sau Cuptor este a şaptea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii iulie vine de la Iulius Cezar care s-a născut în această lună. Înainte, luna iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincia lună în calendarul roman, calendar care începea cu lună martie. Iulie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi Aprilie în fiecare an şi ca Ianuarie în anii bisecţi

Luna August
August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii august vine de la numele primului împărat roman, Cezar August. Lună are 31 de zile, pentru că Cezar August a dorit ca luna august să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Înainte, luna august se numea în latină Sextilis pentru că era a şasea lună în calendarul roman.
În România, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secerar.

Luna Septembrie
Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, şapte, pentru că luna septembrie era a şaptea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numeşte Răpciune. Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an.

Luna Octombrie
Octombrie este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii octombrie (latină: October) vine de la cuvântul latinesc octo, opt, pentru că luna octombrie era a opta lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna octombrie Pyanopsion. În România, luna octombrie, popular, se numeşte Brumărel. În această lună cad frunzele din copaci, ţăranii se ocupă mai mult de treburile gospodăriei, tot acum se fac însămânţările de toamnă.

Luna Noiembrie
Noiembrie este unsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Numele lunii noiembrie (latină: November) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. În limba română, luna noiembrie se numeşte popular şi Brumar. Este timpul brumei, sunt însămânţate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat.

Luna Decembrie
Decembrie este a douăsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii decembrie (latină: December) vine de la cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna decembrie Poseidon. În România, luna decembrie, popular, se numeşte Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu