marți, 27 mai 2014

The Beatles

Florentina Marin VII B

Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie). Ei s-au adresat generaţiile de tineri crescute în atmosfera de după Al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA etc. Fără dubiu, The Beatles este unul din cele mai faimoase şi mai de succes grupuri din istoria muzicii rock, având peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.
Au devenit faimoşi pentru melodiile lor, nu foarte apreciate de unii critici, considerate aparţinând muzicii pop, dar în lucrările lor de mai târziu au obţinut laude atât din partea criticilor cât şi din partea ascultătorilor. În cele din urmă, ei şi-au dovedit nu doar talentul de muzicieni ci s-au îndreptat cu succes chiar spre cinematografie şi, în cazul lui John Lennon, în activism politic.
În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul I pe lista celor 100 a celor mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Conform aceleiaşi reviste, muzica inovativă a trupei The Beatles şi impactul cultural al acesteia au ajutat la definirea culturală a anilor 1960.
În decursul anului 1963, cântecele formaţiei se vor situa cu precădere pe locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor formaţiei The Beatles care s-au vândut în acest an, de două milioane şi jumătate, a constituit un record în istoria muzicală a Marii Britanii.
În aprilie 1963 apare al treilea single al trumei, intitulat „From Me to You”.
În perioada mai-iunie, The Beatles participă la un nou turneu, alături de Roy Orbison, iar în august apare single-ul „She Loves You”, cu un tirajul precomandat de 500.000 de exemplare.
Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariţie televizată la London Palladium (emisiunea „Sâmbătă seara la Palladium”).
Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes.
În noiembrie 1963, Beatles cântă la Royal Command Performance în acelaşi program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier.
La sfârşitul anului 1963, apare albumul With The Beatles (cu o precomandă de 1.000.000 de cereri). Un critic de la ziarul Sunday Times scria: „Sunt cei mai mari compozitori după Beethoven".
În ianuarie 1964, susţin concertul „Olympia”, alături de Trini Lopez şi Sylvie Vartan. Single-ul „I Want to Hold Your Hand” va ocupa locul I în top-urile americane. Beatlemania a explodat apoi în SUA.
Această trupă, ce cânta muzică pop pe atunci, a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulaţii isterice din partea fanilor şi condamnări din partea comentatorilor culturali, printre care şi Frank Sinatra.
O parte a criticilor adresate trupei îşi avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat şi asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoşteau tradiţia muzicii blues, R&B şi gospel) iar o parte era cauzată de reacţia neîncrezătoare cu privire la lungimea părului membrilor The Beatles.
În 1964, ei au ocupat primele 5 poziţii ale „Hot 100” din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetată niciodată până acum.
Au urmat turnee în Europa şi Australia iar mai târziu are loc premiera filmului A” Hard Day's Night”, single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente.
Au susţinut primul mare turneu peste ocean (întâlnire cu Bob Dylan) continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds şi apariţia melodiei „I Feel Fine/ She's a Woman” (locul I în topuri).
În 1966 a urmat ultimul concert în Anglia organizat de publicaţia New Musical Express, în iulie turneul în R.F. Germania (primiţi triumfal la Hamburg), apoi turneul în Filipine (record al numărului de spectatori: 100.000) şi un concert în Japonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu